CSRD kiihdyttää myös pk-yritysten vastuullisuustyötä

Tammikuussa voimaan astunut EU:n CSRD-kestävyysraportointidirektiivi on tuonut merkittäviä muutoksia vastuullisuusraportointiin. Direktiivi velvoittaa yrityksiä muun muassa laatimaan kestävyysraportin kaksoisolennaisuuden näkökulmasta ja sisällyttämään kestävyysraportin osaksi vuosikertomustaan.

Minkälaisia yrityksiä CSRD koskee?

Kestävyysraportointivelvoitteet koskevat tällä hetkellä listattuja yrityksiä, joilla on yli 500 työntekijää. Vuonna 2025 velvoitteet laajenevat koskemaan yrityksiä, jotka täyttävät vähintään kaksi seuraavista kriteereistä: liikevaihto yli 40 miljoonaa euroa, tase yli 20 miljoonaa euroa tai työntekijöitä yli 250. Vuonna 2026 soveltamisala laajenee edelleen koskemaan myös listattuja (yritys, joka on listannut osakkeensa pörssiin) pk-yrityksiä.

Vaikuttaako CSRD pk-yrityksiin?

Vaikka CSRD:n ensisijainen kohderyhmä on listatut ja suuret yritykset, se vaikuttaa epäsuorasti myös pk-yrityksiin. Suurilla yrityksillä on on velvoite kerätä tietoa laajasti arvoketjusta. Ne vaativatkin jatkossa tavarantoimittajiltaan ja kumppaneiltaan, mukaan lukien pk-yrityksiltä, kestävyyteen liittyviä tietoja aiempaa laajemmin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että monien pk-yritysten pitää mitata ja raportoida vastuullisuustyöstään.

Kuinka käyntiin systemaattisessa vastuullisuustyössä?

CSRD:n kriteerit ovat tiukat ja niiden täyttäminen vaatii resursseja - sekä aikaa, rahaa että osaavia tekijöitä. Pk-yrityksissä näistä kaikista saattaa olla pulaa. Toisaalta, vaikka pk-yritys ei toistaiseksi kuuluisi CSRD:n soveltamisalaan, voi vapaaehtoinen kestävyysraportointi tarjota konkreettisia etuja myös pienemmille yrityksille.

Ennen suurta direktiiviloikkaa yrityksen kannattaa luoda vankka pohja vastuullisuustyölle:

1. Arvioi vastuullisuuden riskit ja mahdollisuudet 

Työ käynnistetään arvioimalla olennaisimmat vastuullisuusvaikutukset niin ympäristön kuin ihmistenkin osalta. Lisäksi kannattaa punnita, mitä vastuullisuus tarkoittaa strategian ja liiketoiminnan kannalta, sekä listata toimia, joita yritys jo tekee asian tiimoilta.

2. Laadi selkeä vastuullisuusstrategia

Kun riskit ja mahdollisuudet on paikannettu arvoketjussa, vastuullisuusstrategian laatimisen voi aloittaa. Työn aikana pitää asetta selkeät tavoitteet ympäristövaikutusten vähentämiseksi, sosiaalisen vastuun huomioimiseksi sekä hallinnon tehostamiseksi. On hyvä varmistaa, että strategia sisältää realististen vastuullisuustavoitteiden ohella suunnitelman niiden saavuttamiseksi. Suunnitelmassa kannattaa huomioida myös CSRD-vaatimukset sekä muun EU:n vastuullisuussääntelyn vaikutukset.

PSST. Me Hovi Creativella olemme konkareita vastuullisuusstrategian fasilitoimisessa. 


3. Kerää luotettavaa dataa 

Kestävyysraportointi edellyttää avoimen ja uskottavan tiedon välittämistä. Luotettava data muodostaa onnistuneen raportin perustan. Siksi onkin tärkeää, että yritys kehittää systemaattisen tietojenkeruuprosessin. Prosessin tehostamisessa kannattaa hyödyntää digitaalisia työkaluja ja tietojärjestelmiä.


4. Tee yhteistyötä

Selvitä sidosryhmien odotukset ja kuule heitä vastuullisuuden kehittämisessä. Sidosryhmien osallistaminen ja olennaisuusanalyysi auttavat tunnistamaan tärkeimmät vastuullisuusteemat, joiden ympärille tavoitteet ja toimet voidaan rakentaa. Innosta myös arvoketjun toimijoita edistämään yhdessä vastuullisuustavoitteita ja läpinäkyvyyttä.

Kestävyysraportoinnin edut pk-yrityksille

Vaikka EU:n CSRD-direktiivi keskittyy aluksi suuriin yrityksiin, sen epäsuorat vaikutukset ulottuvat pian myös pk-yrityksiin. Yrityksen vastuullisuus ei yleensä näy päällepäin, siksi siitä viestiminen on ehdottoman tärkeää. Vapaaehtoisen kestävyysraportointi voi avata pk-yritykselle uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja auttaa vahvistamaan asemaa osana kestävää arvoketjua.

Vapaaehtoinen standardi kehitteillä

Pk-yrityksille on tekeillä oma vapaaehtoinen raportointistandardinsa: ESRS VSME. Sen tavoitteena on toimia yksinkertaisempana raportointiohjeistuksena, joka ottaa huomioon pk-yritysten erityistarpeet. ESRS VSME -luonnos julkaistiin alkuvuodesta 2024.

 

Tutki standardien sisältöä tarkemmin

Näillä ohjeistuksilla pääset käyntiin CSRD:n mukaiseen kestävyysraportoinnin sekä kaksoisolennaisuusanalyysin tekoon:



Sormi suussa lyhenteiden ja vaatimusten kanssa? Tarvitsetko nohevaa asiantuntijatukea kestävyysraportointiin? Tutki referenssejämme ja ota rohkeasti yhteyttä!

Karoliina Hovi