Lisääkö vastuullisuuskonsultointi työn merkityksellisyyttä?

Olemme asiakasprojekteissamme huomanneet käytännössä, että vastuullisuuden yhteiskehittäminen lisää työntekijän sitoutumista ja motivaatiota omaan työhönsä. Sekä vastuullisuus että työn merkityksellisyys ovat nykytyöelämän ajankohtaisimpia aiheita. 

Nyt saimme asiasta todistettua tutkimustulosta, sillä Anna Siltanen tutki lokakuussa 2021 valmistuneessa YAMK-opinnäytetyössään (YAMK-tradenomitutkinto Haaga-Helia) vastuullisuustyön vaikutuksia työn merkityksellisyyden tunteeseen.


Työn merkityksellisyyttä vastuullisuuskonsultoinnilla -tutkimus

Työn tavoitteena oli selvittää, miten Hovi Creativen asiakasyrityksen vastuullisuusprojektiryhmä kokee vastuullisuusprojektissa mukana olemisen ja onko projektilla ollut vaikutuksia heidän työn merkityksellisyyden kokemiseen.


“Olen aika vaikuttunut tästä vastuullisuustyöryhmästä. Tämä oli oppikirjaesimerkki siitä, mitä ketteryys on parhaimmillaan: sillä on tarkoitus, konkreettinen lähtö, hyvä fasilitoija, sopiva intohimo ja nyt meillä on tehtynä se, mitä piti tehdä.” 


Tutkimus toteutettiin hyödyntäen sekä laadullista, että määrällistä tutkimusmenetelmää. Haastattelujen avulla saatiin tietoa vastuullisuustyöryhmän kokemuksista ja näkemyksistä. Tutkimuksen perusteella voidaan tulkita, että vastuullisuustyöryhmään osallistumisella oli positiivisia vaikutuksia työntekijän työn merkityksellisyyden kokemukseen. Lisäksi vastuullisuusprosessiin osallistumisessa nähtiin useita työn merkityksellisyyttä tukevia teemoja ja elementtejä. Anna jaotteli tulokset seuraavasti:

  1. Sisäinen motivaatio

  2. Työtehtävän mielekkyys

  3. Yhteiskehittäminen

  4. Työnantajamielikuva

  5. Visio ja missio

  6. Valta

“Olen ylpeä siitä, että ollaan pystytty ajattelemaan vastuullisuusasioita ja ollaan käyty läpi tämä vastuullisuusprosessi. Olen brassaillut tällä. Olen ylpeä meidän porukasta: työryhmästä ja siitä, että yritys on päättänyt satsata tällaiseen. Tässä ei ole kyse vain minusta, kollektiiivinen yhdessä tekeminen on luonut merkityksellisyyttä.” 

​​



Sisäinen motivaatio

Kyvykkyys, yksi ihmisen perustarpeista tarkoittaa, että ihminen kokee osaavansa hommansa, saa asioita aikaan ja kokee pystyvänsä suoriutumaan annetuista tehtävistä hyvin (Martela & Jarenko 2015, 54-62). Vastuullisuustyössä oltiin tekemisissä motivaation ja kyvykkyyden tunteen kanssa, sillä vastuullisuustyöryhmäläiset olivat ylpeitä suoritetusta projektista ja lopputuloksesta, joka saatiin aikaan lyhyessä ajassa. 



“Huomaan, että vastuullisuus kiinnostaa. Olen halukas olemaan kehitysprojektissa mukana, sillä se antaa uskoa siihen, että ei bisneksen maailmaan tule itseään tai arvojaan kadottamaan. Tällaiset projektit on mahtavia, sillä ne muistuttavat, että on isompiakin merkityksiä kuin yhden vuoden liikevaihto. Voi olla ylpeä ja tyytyväinen jos pystyy näitä yhdistämään. Oman kehittymisen kannalta tämä on tärkeää.”



Työtehtävän mielekkyys

Keskeisessä asemassa työn merkityksellisyyden kannalta on työtaitojen sekä työtehtävien moninaisuus, sisällöllinen mielekkyys sekä vaikutus kokonaisuuteen (Aaltonen ym 2020. 88). Hyvä fasilitoija voi tukea työn mielekkyyttä sekä työn merkityksellisyyden kokemusta selkeällä prosessilla.



“On ollut tosi kiva osa omaa työtä, että pääsee tekemään tämän tyyppisiä asioita ja luomaan yrityksen polkua, jota halutaan tulevaisuudessa kulkea. Ei ole ollenkaan itsestäänselvyys kaikissa yrityksissä että pääsee itse vaikuttamaan suuntaan.”



Ennakkoon avattu prosessi tavoitteineen motivoi osallistujia selkeästi. Eteenpäin menemisen tunne ja konkretia ovat asioita, jotka koetaan tärkeänä ja joihin fasilitoija voi vaikuttaa. Fasilitoijan vastuulla on myös, että kaikki ryhmän jäsenet saavat äänensä kuuluviin.

“Mielekkyys tulee minulle siitä, että voi etsiä sen oman sopivan reitin tavoitteeseen, ja saa olla mukana määrittämässä tavoitetta tai ainakin ymmärtää miksi tehdään jotakin. Tällöin kyseessä on muutakin, kuin pelkkä laput silmillä -suoritus.” 

 

Yhteiskehittäminen

Yhteiskehittämällä toteutetusta vastuullisuusprosessista löytyi vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä tukevia asioita. Yhdessä tekemisestä pidettiin ja työryhmästä oltiin ylpeitä. Yksi haastateltavista kuvaili, että kollektiivinen yhdessä tekeminen on luonut merkityksellisyyttä. Toinen kuvaili vastuullisuustyön olevan jokaisen työryhmän jäsenen panoksen summa ja työssä näkyvän kunkin työryhmän jäsenen oma ääni. 


“Minä kuvailisin prosessista mukana oloa niin, että olen päässyt jakamaan omia ajatuksia yhdessä kollegoiden kanssa: miten me näemme miten meillä asiat voivat hoitua. Tottakai siellä kuuluu meidän kaikkien oma ääni, mutta saimme prosessissa kiteytettyä mitä vastuullisuus meillä yrityksessä tarkoittaa.”



Työnantajamielikuva

Kaikki vastuullisuustyöryhmäläiset kokivat, että vastuullisuusprosessi tuki heidän ajatustaan yrityksen hyvistä arvoista. Positiiviset tulokset työnantajamielikuvan suhteen olivat selkeitä ja hyvät kokemukset nousivat esiin jokaisessa haastattelussa. 

“Koen että olen löytänyt uran, jossa pääsee tekemään itselleen merkityksellisiä asioita ja tämä vastuullisuustyöryhmässä mukana oleminen on osa sitä. Koen että yritys x vastaa tarpeeseeni tehdä merkityksellistä työtä paremmin kuin aiemmat työpaikkani.” 


Työnantajasta puhuttaessa haastattelumateriaalissa toistui etenkin sana ylpeys, työnantajan arvot ja tarkoitus. Työryhmäläiset kokivat kiitollisuutta siitä, että saavat työskennellä työpaikassa, jossa vastuullisuusasioita kehitetään, niihin laitetaan resursseja ja kehittämiseen pääsee itse osallistumaan. Vastuullisuusprosessi vahvisti selkeästi työntekijäkokemusta ja työnantajamielikuvaa. 

“Vastuullisuusprosessi on varmasti edesauttanut merkityksellisyyden tunnetta, kun on työpaikka, missä näitä asioita mietitään ja jossa on tekoja pelkkien sanojen sijaan. Olen ylpeä työnantajastani. Minulla on ylpeä olo siitä, että on päässyt tällaiseen paikkaan töihin.” 

 

Visio ja missio

Vastuullisuusprosessin myötä luodut visio ja missio nousivat tuloksissa merkittävänä asiana. Vision ja mission muotoilu yhdessä oli jäänyt useimmille työryhmäläisille mieleen ja se koettiin isoksi onnistumiseksi. Kun yrityksen missio puhuttelee työntekijöitä henkilökohtaisesti, toimii se työn merkityksellisyyttä lisäävänä tekijänä (Hannola 2021). 


“Olen erityisesti pitänyt meidän ydinviestien eli meidän vision ja mission muotoilusta. Se muodostui kaikkien yksittäisistä post it -lapuista ja siitä saatiin koherentti kokonaisuus. Siitä jäi hyvä fiilis, se oli kiva onnistuminen. Vaikka ne olisivat lauseita vain, niistä näkyy kaikki työ taustalla. Jos visio ja missio olisivat tulleet annettuna, niin sitä olisi pitänyt pureskella tai se ei välttämättä tuntuisi niin henkilökohtaiselta. Kun niitä on itse saanut jumpata ja olla saanut mukana luomassa, niihin sitoutuu vahvemmin ja se tuntuu merkityksellisemmältä. “




Johtopäätökset

Johtopäätöksenä voidaan nähdä, että vastuullisuustyöryhmään osallistumisella oli selkeästi positiivisia vaikutuksia työntekijän työn merkityksellisyyden tunteeseen. Lisäksi itse vastuullisuusprosessista ilmeni monia työn merkityksellisyyttä tukevia teemoja ja elementtejä. 

“Meidän vision ja missio syntyivät  tämän projektin kautta ja niihin on helppo yhtyä. Hienoa olla mukana tekemässä tällaisia asioita. Olen ylpeä siitä mihin suuntaan olemme menossa ja on yhteinen tahtotila viedä näitä asioita eteenpäin.”

merkityksellistä vastuullisuuskonsultointia

Annan perinpohjainen opinnäytetyö oli myös Hovi Creativelle merkityksellinen. Vaikka tutkimuksen johtopäätöksiä tulevaa palautetta on saatu suullisesti aiemminkin, on palaute kuitenkin jäänyt mutu-tasolle. Tehty tutkimus auttaakin erinomaisesti sanoittamaan Hovi Creative Oy:n palvelujen hyötyjä sekä tuloksia. Lisäksi haastattelujen tulokset lisäävät fasilitaattorin omaa motivaatioita ja tuovat lisäpotkua palveluiden kehittämiseen.

Tämä blogiteksti pohjautuu Anna Siltasen YAMK-opinnäytetyöhön Työn merkityksellisyyttä vastuullisuuskonsultoinnilla (2021 YAMK-tradenomitutkinto Haaga-Helia). Aineistona toimi vastuullisuustyöryhmän jäsenten haastattelut, kyselyt sekä Hovi Creativen keväällä 2021 vetämän vastuullisuusstrategiaprosessin havainnointi. 

Kuvat: Unsplash
Sitaatit: suorat lainaukset haastatteluista

Mainitut lähteet:

  • Jarenko K & Martela, F. Draivi - voiko sisäistä motivaatiota johtaa? 2015. Alma Talent. Helsinki.

  • Aaltonen, T., Ahonen P. & Sahimaa, J. 2020. Johda Merkitystä. Alma Talent. Helsinki

  • Hannola, L. 9.6.2021. Miten merkitystä johdetaan. Fambition. Blogikirjoitus.

Karoliina Hovi